Search
Close this search box.

Cvitanović: Bez HDZ-a 1990 se neće moći napraviti Vlada Federacije BiH

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990 predstavila je u četvrtak program za nadolazeće izbore koji je podijeljen u osam segmenata – od ustavne i izborne reforme pa do zaštite ljudskog života od začeća, a izlaze pod sloganom “Odgovorno uz svoj narod”.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u svom je obraćanju medijima rekao kako se BiH nalazi u nikad neizvjesnijem i težem političkom trenutku te da je evidentno kako ne postoje rješenja u dogovoru političkih aktera.

Kako se nalazimo u predizbornom razdoblju, pripremili smo program kojega smo podijelili u osam segmenata, kojega ćemo ponuditi svim Hrvatima u BiH, ali i svima ostalima. Slogan pod kojim izlazimo je “Odgovorno uz svoj narod”, kazao je on.

Program se sastoji od: ustavne i izborne reforme, osiguranja ostanka i demografske obnove BiH, izgradnje i jačanja pravne države, gospodarskog razvoja i socijalne politike, poljoprivrede i cestovne infrastrukture, socijalne politike i demografske obnove, institucija od nacionalnog značaja za Hrvate u BiH, te zaštite ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Svjestan nacionalne pozicije svih konstitutivnih naroda u BiH, a naročito svjestan uloge međunarodne zajednice u BiH, prvo što želim istaći je da smo danas jednoglasno odlučili da Visoki predstavnik bude odgovoran i pošten, te da u ovome tjednu izvrši nametanje promjena na Izborni zakon i Ustav Federacije, na način da ovu zemlju učini zemljom ravnopravnih naroda i njezinih građana, naglasio je predsjednik HDZ-a 1990.

Ilija Cvitanović

Pritom je naveo kako nikada neće odustati od institucionalne borbe za političku i svaku drugu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH na svakom njezinom pedlju.

Također je nazvao zlonamjernim i licemjernim “floskule o podjeli Hrvata na Hrvate Hercegovine, Središnje Bosne i Posavine” te je istaknuo posebnu empatiju prema Hrvatima koji žive na područjima gdje su u manjinskom postotku.

Proces promjene Izbornog zakona apsolutno je došao svome kraju. Tu povratka više nema i mislim da su svi svjesni da je naša politička odlučnost na toj razini da nećemo dopustiti nastavak bilo kakvih procesa dok ne dođe do promjena Izbornog zakona, a sve institucionalno i sukladno Ustavu i zakonu BiH, istaknuo je Cvitanović.

Osiguranje ostanka i demografsku obnova BiH naglasio je kao jednu od dvije najvažnije točke programa.

Džabe nam Izborni zakon i politički ambijent u kojem ćemo biti ravnopravni, ako našeg naroda nema u BiH. Smatram da sve naše politike moraju biti usmjerene na opstanak, pa i povratak, pogotovo u vrijeme koje nam dolazi i donosi užasnu inflaciju i recesiju te kretanja na geopolitičkoj karti svijeta, ustvrdio je Cvitanović.

Prvi čovjek HDZ-a 1990 također je mišljenja kako je pravosuđe u BiH na najnižim razinama i da ga je potrebno ojačati.

Krenite samo od presuda Ustavnog suda koje se ne provode, krenite od političkog utjecaja na sve pravosudne institucije u BiH, od nebrige za pravosuđe koje je pod apsolutnom kontrolom pojedinaca. Želimo graditi potpuno neovisan pravni sustav koji je nužan za BiH, poručio je.

Istaknuo je i važnost gospodarskog razvoja i socijalne politike, izjavivši kako je “teško očekivati da će narod u BiH ostati uz ovakvu gospodarsku aktivnost i odnos vlasti prema gospodarstvu”.

Javni proračuni svih razina moraju biti saveznici gospodarstveniku i gospodarstvu. Moraju puno više sredstava izdvajati za poticaje, posebno onima u proizvodnji. Moraju se donijeti zakoni koji će omogućiti puno bolju, slobodniju i jaču tržišnu utakmicu. Minimalna plaća mora biti znatno veća, ali ne smije biti na štetu gospodarstvenika koji zapošljava – ustvrdio je Cvitanović te pozvao nadležne institucije da završe proces smanjenja PDV-a na hranu, kućne potrepštine i potrepštine za djecu i ukinu akcize na gorivo na šest mjeseci.

Siguran sam da prosječan građanin u BiH živi ispod razine siromaštva, a za to snose odgovornost oni koji vladaju u BiH 30 godina, naglašava.

HDZ 1990 predstavio je svoj program

Dalje navodi kako pomoći demografsku obnovu znači pomoći svako dijete, a ne samo treće, pogotovo u vremenu kada većina ljudi ima maksimalno po dvoje djece.

Svako dijete, odnosno obitelj, u BiH mora biti honorirana s minimalno 10.000 KM, a svako iduće s po 5.000 KM, predlaže on.

HDZ 1990 u svom je programu kao jednu od točaka naveo i institucije od vitalnog i nacionalnog značenja za Hrvate u BiH, poput Sveučilišta i Hrvatskog narodnog kazališta.

Posljednja točka programa je zaštita ljudskog života od njegovog začeća do prirodne smrti, gdje je Cvitanović naglasio kako je njegova stranka demokršćanskog svjetonazora te kako će se boriti i za ta uvjerenja.

Na kraju obraćanja je izjavio kako na ovim izborima očekuje odličan rezultat.

Vjerujem da ćemo biti faktor na razini Federacije i da se bez nas neće moći napraviti Vlada. Vjerujem da ćemo biti značajno zastupljeni u Domu naroda FBiH i da ćemo sačuvati nacionalnu poziciju, a s te pozicije znat ćemo se odnositi prema političkim saveznicima, a posebno prema političkim protivnicima, mišljenja je predsjednik HDZ-a 1990.

Kratko se osvrnuo i na temu izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.

U suštini sam protiv bilo kakvog nametanja. Nije dobro da jedna suverena država živi na način i po odlukama nekoga koga narod nije birao, ali svjestan sam i odnosa u BiH. Ne sumnjam da će izmjene Izbornog zakona biti nametnute i da jenK i zlouporabe presuda Europskog suda za ljudska prava čiji je cilj pretvoriti BiH u građansku državu. Ne želim uopće izraziti zadovoljstvo onime što će nametnuti, jer je to samo jedan mali koračić za institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda. Ovaj proces se ne može zaustaviti i vjerujem da će to završiti vrlo brzo, rekao je Cvitanović, prenosi Fena.

Na pitanje što ako ne dođe do nametanja izmjena, odgovorio je kako i za to postoje scenariji.

Cilj im je napraviti unitarnu državu jednog naroda, raditi ono što je Slobodan Milošević radio 90-ih godina. To je značajno utjecalo na odluke koje će donijeti Visoki predstavnik. BiH može jedino živjeti kao ravnopravna država tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana. Bez toga, ova zemlja nema nikakve budućnosti, smatra lider HDZ-a 1990.

Na kraju je poslao poruku i Željku Komšiću.

Nitko od nas Hrvata nije odustao od borbe za člana Predsjedništva BiH, nitko od nas neće prihvatiti egzibicije Željka Komšića, koji od BiH pravi najveću lakrdiju. To je jasna poruka njemu i njegovim trabantima i svima koji ga podržavaju. BiH nikada neće biti građanska država, zaključio je Cvitanović.

Preuzeto sa www.jabuka.tv