Search
Close this search box.

Cvitanović: Za funkcioniranje većine nužno je poštivanje i dogovor

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 u Danu uživo N1 govorio je o sudjelovanju ove stranke u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno podršci parlamentarnoj većini u ovom bh. entitetu. Istaknuo je da nije zadovoljan dinamikom te je dao rokove do kada se stvari moraju poboljšati. Također, Cvitanović je objasnio zbog čega će HDZ 1990 dati podršku Marinu Vukoji za suca Ustavnog suda BiH.

Izbor suca Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH tema je brojnih rasprava i polemika. Marin Vukoja će dobiti podršku HDZ-a 1990, te je Cvitanović to obrazložio ovako:

“Što se tiče HDZ 1990 mi ćemo podržati to imenovanje jer ne želimo biti sudionicima blokade izbora sudaca Ustavnog suda BiH iz FBiH. Ne možete prstom u oko, a raditi istu stvar kao što rade iz RS.”

Također, ime Vukoje se od ranije povezuje s HDZ-om BiH, te Cvitanović ističe da za te tvrdnje ima uporišta.

“Ne znam koliko je institucionalno blizak HDZ-u, ali sigurno u jednom obliku ima konekciju jer imenovanjem na poziciju tajnika u Parlamentarnoj skupštini BiH morao je biti blizak toj stranci”, istaknuo je Cvitanović.

HDZ 1990 kao dio Vlade FBiH i parlamentarne većine

HDZ 1990 i HNP podržali su novu Vladu FBiH i dio su parlamentarne većine, ali Cvitanović kaže da nije zadovoljan kako stvari funkcioniraju.

“Dajemo šansu da se procesi isprave i nastave u smjeru koje smo skupa dogovorili s međunarodnom zajednicom i takvom potporom međunarodne zajednice kakva je za mene bila neviđena u BiH u proteklo vrijeme. Ako ne iskoristimo tu prigodu, mi ćemo sigurno znati u pravom trenutku donijeti pravu odluku da ne podržavamo takve procese, ali dajemo šansu”, rekao je.

Na pitanje do kada daju šansu, odgovara: “Neka ova godina ide svom kraju, sigurno neće dočekati, ako se odnosi ne promjene u vrlo bitnoj mjeri, kraj godine”, rekao je.

Ističe kako mora puno bolje, brže, jasnije i konkretnije.

Ukoliko ne bude tako, kaže: “Izaći ćemo iz vlasti.”

Kazao je kako je 51 posto odlična većina ukoliko se partneri poštuju i uvažavaju te da se nada da će uspjeti ipak opstati do kraja mandata i ispuniti sve obaveze.

“Nadam se da ćemo otvoriti dijalog s predstavnicima poslodavaca i sindikata. Ljudi vape za promjenama zakona o zdravstvu, socijalnoj zaštiti, odnosa u zavodu za zapošljavanje. Moramo učiniti sve da smanjimo odnose na plaće jednostavno će ovo sve skupa otići u neku stvar ako to ne uradimo”, rekao Cvitanović.

Govoreći o većini na državnoj razini, rekao je da neće imati perspektivu ukoliko se ne otvore pregovori za pristup BiH u EU.