Search
Close this search box.

Delegacija PSBiH sudjelovala na 10. plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (PSSEECP) Ilija Cvitanović, Nermin Mandra, Mladen Bosić, Zlatan Begić i Džemal Smajić učestvovali su u Budvi na 10. plenarnom zasjedanju PSSEECP-a, kojim je, pod crnogorskim predsjedavanjem, obilježeno desetljeće postojanja i zasjedanja parlamentarne dimenzije ove regionalne inicijative.

U svom obraćanju sudionicima zasjedanja na temu “Deset godina PSSEECP-a – sljedeće desetljeće za bolju integraciju i izvjesniju perspektivu regije Jugoistočne Europe u Europskoj uniji (EU). Zajedno u PSSEECP-u – zajedno u EU”, član Delegacije PSBiH Ilija Cvitanović zahvalio se domaćinima na činjenici da su u fokus predsjedavanja stavili europsku perspektivu zemalja regije koje još nisu postale članice EU, naglašavajući da je ta tema za BiH izuzetno važna, posebno nakon što je našoj zemlji u prosincu prošle godine dodijeljen kandidatski status.

Poručujući da vizija pune integracije zemalja i društava regiona u EU nema alternativu, Cvitanović je naglasio da se PSSEECP-a u proteklih pet godina s punim pravom fokusira na infrastrukturnu i ekonomsku povezivost zemalja Jugoistočne Europe. Cvitanović je rekao da i vlade i parlamenti država regije trebaju nastaviti s podrškom procesu regionalne suradnje, te s tim u vezi dodao da PSSEECP-a ima jedinstvenu priliku i ulogu da bude platforma za razmjenu mišljenja i dobrih praksi, kao i za jačanje parlamentarne dimenzije regionalne suradnje.

Cvitanović je upozorio da su pandemija COVID – 19 i ruska invazija na Ukrajinu poremetili i usporili globalni rast gospodarstva, podigli inflaciju i troškove života kroz povećanje cijena hrane i energije. S tim u vezi, pozvao je zemlje članice SEECP-a na snažniju suradnju u suočavanju s ovim izazovima, apostrofirajući ulogu državnih parlamenata u oblikovanju i odobravanju domaćih reformi i regionalnih sporazuma.

Sudionici zasjedanja usvojili su i Deklaraciju kojom su potvrdili ključnu ulogu PSSEECP-a u jačanju stabilnosti i prosperiteta u Jugoistočnoj Europi. U Deklaraciji se ističe puna odlučnost prema europskim integracijama cijele regije, što će, kako se naglašava, biti glavni cilj PSSEECP-a u sljedećem desetljeću. Deklaracijom se potiču države članice SEECP-a, koje su i članice EU, da nastave djelovanje kao glavni promotori procesa proširenja za sve kandidate za članstvo u EU, te se pozivaju sve članice EU da poduzmu dalje korake kako bi unaprijedile proces pristupanja, učinile ga efikasnijim, predvidljivijim i vjerodostojnijim.

Kako se navodi u Deklaraciji, PSSEECP-a formirat će i ad hoc radno tijelo za pitanja europskih integracija s ciljem ubrzavanja europskog puta i razmjene dobrih praksi u procesu europskih integracija zemalja regije koje su kandidati za punopravno članstvo u EU.