Search
Close this search box.

Demant na priopćenje HDZ-a BiH

S ciljem istinitog upoznavanja javnosti vezano za aktualnu situaciju oko gradske toplane, HDZ 1990 je dužna demantirati neutemeljene tvrdnje iz priopćenja HDZ-a Bosne i Hercegovine. U svom priopćenju iz HDZ-a BiH ističu: „Odlukom o koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici, a za koju su osim svih vijećnika HDZ-a BiH, također glasovali i vijećnici HDZ-a 1990, ŽNL-a, SDA-a te HRS-a, izrazio se zahtjev o ostajanje istih cijena grijanja u Livnu, tj. O zabrani poskupljenja. Odlukom je usvojen prijedlog o određivanju cijena opskrbe toplinskom energijom za iduću grijnu sezonu. Na samim korisnicima je odluka hoće li prihvatiti ponuđenu cijenu i koristiti toplanu za zagrijavanje kućanstava ili će se odlučiti za druge izvore grijanja.“

Neistinita je tvrdnja da su za odluku kojom se poskupljuju usluge grijanja u Gradu Livnu za stanovništvo od 100 %, te za pravne osobe od 225 %. Klub vijećnika HDZ 1990 je glasao protiv ove odluke što će jasno biti vidljivo iz zapisnika sjednice jer je provedeno i pojedinačno izjašnjavanje. HDZ BiH se eventualno može pozivati na glasanje g-đe Ive Krišto, nekadašnje predsjednice Kluba vijećnika HDZ 1990, a koja je s pozicije smijenjena zbog nepoštivanja odluka Kluba vijećnika kao i zbog podrške koju su g-đa Krišto i njezin suprug kroz kampanju davali HDZ-u BiH posjećivanjem njihovih predizbornih skupova. Iz toga razloga se stavovi i način glasanja g-đe Krišto ne mogu promatrati kao stavovi HDZ-a 1990 nego kao glasanje u skladu s djelovanjem vijećnika HDZ-a BiH.

Nerazumijevanje i jeftino politikanstvo HDZ-a BiH proizlazi iz rečenice „Na samim korisnicima je odluka hoće li prihvatiti ponuđenu cijenu i koristiti toplanu za zagrijavanje kućanstava ili će se odlučiti za druge izvore grijanja.“ Ukoliko naš grad ima toplanu, građani koji su se na njezin sustav grijanja priključili gotovo pa sigurno nisu spremni na prelazak na druge izvore grijanja upravo jer gradske toplane nude sigurnost u sezoni grijanja da neće doći do naglih šokova i poskupljenja.

S druge strane, HDZ BiH u svom pamfletu kaže sljedeće „Naime, u nekoliko smo navrata upozoravali na probleme isporuke ogrjevnog drveta potrošačima, konkretno onima u Livnu. Mnogi Livnjaci, ni do danas nisu dobili drva za ogrjev iako su uredno uplatili svoj novac za ogrjev još početkom godine, te su ga danas 18.10. primorani nabavljati po znatno većim cijenama od nakupaca i preprodavača jer ne znaju hoće će im NJIHOV uplaćeni ogrjev uopće biti isporučen . Zašto se čelni ljudi Devedesetke nisu brinuli i tome?“

Ovim putem želimo podsjetiti na priopćenje J.P. ŠGD Hercegbosanske šume vezano za razloge zbog kojih još uvijek nije završena isporuka ogrijeva svim kućanstvima. Ukratko, uprava ovog javnog poduzeća brinući za građane nije poskupjela ogrjev, pa je zbog velikog poskupljenja ogrjeva kod privatnika, poskupljenja peleta i nafte, došlo do velikog interesa za nabavku ogrjeva od ovog javnog poduzeća. Uprava J.P. ŠGD Hercegbosanske šume u svom se radu vodila mišlju da javno poduzeće treba voditi skrb o stanovništvu, te je prihvaćen puno veći broj narudžbi ogrjeva nego prethodnih godina kako bi financijski rasteretili naše sugrađane, a zbog toga isporuka traje nešto dulje nego prijašnjih godina.

Pozivamo HDZ BiH, kao vladajuću stranku u Gradu Livno da se vodi načelima J.P. ŠGD Hercegbosanske šume i da interese građana stave ispred interesa profita, te vrate stare cijene grijanja u Gradu Livnu. U svom prethodnom priopćenju istaknuli smo na koji način Grad može namaknuti nedostajuća sredstva, a to je prije svega naplata komunalne naknade na ime potopljenog Buškog jezera i naplata po Zakonu o izdvajanju dijela prihoda od potopljenih hidroakumulacija, kojima se Livnu na raspolaganje stavlja višemilijunski iznos. Dakle, vijećnici HDZ 1990 ne nude praznu priču nego konkretna rješenja koja HDZ BiH na žalost nije u stanju provesti.