Search
Close this search box.

DR. BOGOMIR BARBIĆ (HDZ 1990) : Znate koliko vremena i novca treba da dobijemo doktora medicine, a on ode za jedan dan – vlast nema rješenje

Kandidat HDZ 1990 na poziciji broj 3 za Federalni parlament doktor Bogomir Barbić komentirao je stanje u zdravstvenom sustavu naše županije. Doktor iz Fojnice, kirurg u Hrvatskoj bolnici dr. fra. Mato Nikolić u ovoj bolnici kao kirurg proveo je svoje najteže trenutke u karijeri, a i danas je za operacijskim stolom. S obzirom na dug staž u našem zdravstvenom sustavu, zamolili smo ga za njegov komentar.

“Problemi u zdravstvenom sektoru danas 2022. su veći i izraženiji nego prije 10 ili 15 godina. Što je doista prilično čudno i posve nerealno jer objektivno danas ima više novca za različite potrebe. Očito je problem u zdravstvenom menadžmentu i raspodjeli tih sredstava. Susrećemo se s problemom odlaska medicinskog kadra s jedne strane i sporom dinamikom pri edukaciji potrebnog osoblja bolnica. Vi znate koliko je potrebno vremena i novca da bismo dobili jednog doktora medicine, a on ode za jedan dan.

Nažalost ni dobra plaća kao ni druge pogodnosti za medicinske djelatnike više nisu dovoljan razlog za čvrstu odluku za ostanak u BiH. Očito su problemi strukturalne naravi, a vlast nema recept kako zadržati te ljude. Bojim se da je i u zdravstvenom sektoru previše politike koja nema osjećaja za ono što je zdravstvenom sistemu potrebno da bi sačuvalo svoju stabilnost ali i funkcionalnost. Odlazak doktora, nezadovoljni pacijenti i loše ili nedovoljno dobre usluge su prva asocijacija na zdravstveni sistem u cjelini.

Bespotrebne su sve digitalizacije i e – recepti ukoliko je pacijent nezadovoljan uslugom. Jako je zanimljivo kako pacijent u privatnim klinikama uslugu dobije odmah, a u javnom sustavu čekaju mjesecima. To su realni problemi zdravstva, a sve drugo je politika. Doktori odlaze ili planiraju otići, a sustav nema ideju kako doskočiti tom problemu. Potrebno je uskladiti rad obrazovnih institucije s realnim potrebama zdravstvenih ustanova jer uvijek je problem kadar. Bojim se ukoliko se ne promijeni pristup da ćemo se uskoro naći u situaciji da neće imati tko liječiti ljude i vrlo blizu smo takvom scenariju. Očekujem da vlast i politika ponude nekakvo sustavno riješene i plan upravljanja ili da upravljanje prepuste struci i ljudima koji razumiju menadžment u zdravstvu.”