Search
Close this search box.

HDZ 1990 uputio inicijativu za  rješavanje problema u zdravstvenom sektoru HNŽ-a

Zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije i izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivan Odak (HDZ 1990), uputio je zastupničku inicijativu s prijedlogom mjera za rješavanje nagomilanih problema u zdravstvenom sektoru ove županije.

Svjesni poteškoća koje opterećuju stanje u sektoru zdravstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji već dulje vrijeme i imajući u vidu legitimne i opravdane zahtjeve zdravstvenih djelatnika koji svoje interese zastupaju, koordiniraju i javno iznose preko predstavnika sindikata, a posebno s osvrtom na već održane ali i najavljene prosvjede djelatnika u zdravstvu, HDZ 1990 ovim putem javno upućuje INICIJATIVU za rješavanje nagomilanih problema u zdravstvu, u prvom planu vodeći računa o legitimnim zahtjevima zdravstvenih djelatnika, ali i o ukupnim potrebama svih pacijenata i građana Hercegovačko-neretvanske županije.

Uvjereni da je suštinski razlog nerješavanja zahtjeva više od četiri tisuće zdravstvenih djelatnika gotovo isključivo politički, bolje rečeno politikantski, u situaciji u kojoj je vladajuća garnitura u HNŽ ostala bez ministra zdravstva, u kojoj nemamo niti ravnatelja tako važne ustanove kakva je Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ, a istovremeno na županijskom računu leže povećani iznosi novaca ubrani uslijed povećanja prihoda kojima se vrlo lako i brzo mogu razriješiti svi problemi, smatramo da je nedopustivo kao taoce držati ne samo zdravstvene djelatnike nego potencijalno i sve pacijente odnosno građane cijele županije. Potpuno je neodgovorno i dugoročno štetno za cjelokupno društvo na području Hercegovačko-neretvanske županije ne poduzimati apsolutno ništa da se navedeni problem riješi.

Nepotpisivanje kolektivnog ugovora uz prethodno odbijanje pregovora oko sadržaja ugovora i neprovođenje postupka mirenja ov Vlade HNŽ i resornog Ministarstva zdravstva s pregovaračkim timom reprezentativnog sindikata zaposlenika SKB Mostar doveli su zdravstvene djelatnike u poziciju da razmatraju odluku o stupanju u generalni štrajk koji bi, ako uskoro nastupi, ovaj put mogao dovesti do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava što će rezultirati gubitkom adekvatne zdravstvene zaštite i teškim posljedicama za sve pacijente, posebice naše starije sugrađane i sve one na bilo koji način ugrožene pacijente kojima je prijeko potrebna zdravstvena intervencija, usluga i njega. Pravo na zdravstvenu zaštitu je ustavna kategorija i s tom razinom ozbiljnosti i odgovornosti potrebno je pristupati rješavanju ovog pitanja.

Držimo da je današnji trenutak i ovo vrijeme, koje nije predizborno vrijeme, niti bi na bilo koji način trebalo biti opterećeno političkim nesuglasicama ili ideološkim razlikama, krajnje vrijeme u kojemu je trebala biti pokazana odgovornost prema onima koji imaju apsolutno pravo i zaslužuju da se sustavom zdravstva upravlja na način da bude potpuno samoodrživ i motivirajući za profesionalce koji trebaju ostajati ovdje, na prostorima HNŽ, a ne odlaziti u inozemstvo, te na koncu da se omogući održavanje i podizanje kvalitete usluga svim pacijentima, a ne da se takav sustav godinama ne održava, pa čak i izravno ugrožava i urušava.

INICIJATIVA koju HDZ 1990 upućuje za rješavanje problema u zdravstvu sastoji se iz tri točke:

  1. Na temelju zahtjeva zdravstvenih djelatnika izvršiti pripreme i usuglasiti kalkulacije potrebne za rješavanje zahtjeva zdravstvenih radnika, te pripremiti i ŽURNO usvojiti rebalans županijskog proračuna za 2023. godinu kojim će se adekvatno alocirati sredstva koja već postoje na županijskom računu;
  2. Uspostaviti maksimalno povjerenje kroz čvrst socijalni dijalog između vlade, sindikata i poslodavaca i dogovoriti dugoročne mjere za održavanje stabilnosti zdravstvenog sustava u HNŽ;
  3. Usvojiti kriterije i indikatore kojima će se kontinuirano pratiti provedba mjera na poboljšavanju uvjeta za djelatnike u zdravstvu i održavanje i podizanje kvalitete zdravstvenih usluga, kao i sankcije za neprovođenje dogovorenih mjera.