Search
Close this search box.

HDZ1990 u Središnjoj Bosni vodi bitku s DF-om oko popune ključnog člana u Domu naroda

HDZ 1990 u Središnjoj Bosni je pokazao u proteklom razdoblju da je ozbiljna politička organizacija koja ima stabilan politički pravac i koja se ne libi ukazivati na loše poteze vladajućih, od ukazivanja na besramnu politiku ”paušala”, besraman odnos prema stanovnicima Busovače kada je u pitanju elementarna životna stvar – voda, pa sve do ukazivanja na grubo kršenje Zakona u Jajcu kada su u pitanju javna imenovanja.

Naš cilj na ovim izborima je ukazati na opasnost od nametanja tzv. građanskog koncepta države na čelu sa DF-ovcima koji će preko naše izborne jedinice zasigurno pokušati ubaciti Hrvate koji će biti birani glasovima Bošnjaka u Sabor Županije, a samim tim i kroz Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i tražiti direktan utjecaj na federalni i državni Dom naroda u klubu Hrvata. Ista je situcija i kada je u pitanju lista za Parlament Federacije.

HDZ 1990 je zbog toga vrlo važan čimbenik koji će voditi glavnu bitku sa DF-om oko popune ključnog člana u Dom naroda kroz Sabor Županije ukoliko ostanu ovakva pravila popune tog Doma. Smatram jednako važnim da HDZ 1990 postane zastupljen i na razini Parlamenta Federacije jer je DF i tu također kao nositelja liste stavio, po svemu sudeći, podobnog Hrvata koji očekuje mandat. Taj mandat jedino HDZ 1990 može zaustaviti.

Uostalom pokazali smo da je rušilačka politika DF-a dovela do ovih blokada kojoj HDZ BiH, na državnoj razini, pa čak i na lokalnoj razini u Busovači drži svijeću, čemu se strogo protivimo.

Središnja Bosna ima šansu pametno rasporediti mandate i napraviti jako respektabilan rezultat koji bi nam garantirao zaštitu na Županijskoj razini, ali i raznovrsniju zastupljenost Središnje Bosne u Federalnim domovima (Zastupničkom i Domu naroda).

Dom naroda je Dom naroda, a ne Dom kantona kako ga neki pokušavaju podvaliti i toga se treba držati jer je to ustavna namjera i ustavna činjenica, a zbog tehničke manjkavosti samog Izbornog zakona koji nije predvidio da će jednog dana postojati namjera brojnijeg naroda da drugom bira predstavnike, imamo današnju situaciju i duh Daytona se krši.

Svaki mandat DF-a ili bilo koga drugoga koji se dobije na konto Hrvata u Domovima naroda i Predsjedništvu, a koji nije biran od strane Hrvata, je uvreda zdravom razumu, uvreda ovakvoj Bosni i Hercegovini, i ne vodi ka pomirenju društva već ga dodatno dovodi u konflikt.

Nadam se da će naši sugrađani Bošnjaci prestati s takvom praksom koju im nažalost omogućuje ovakav nakaradan izborni sustav i da ćemo se moći posvetiti normalnim temama koje su od ključnog značaja za žitelje ove države, i Središnje Bosne.

Nadam se prosperitetnijem i pravednijem društvu sa vedrijim temama u javnom prostoru koji će automatizmom otklanjati sve nezakonitosti i nepravde koje se čine prema ljudima.

Stipe Tokić, nositelj liste HDZ 1990 za Parlament FBIH