Search
Close this search box.

HDZ1990: Vlada HNŽ i resorno ministarstvo u potpunosti odgovorni za katastrofalno stanje u odgojno-obrazovnom sustavu

Županijski odbor HDZ1990, na sjednici održanoj u Stocu izrazio je punu potporu prosvjetnim djelatnicima u HNŽ u ostvarivanju njihovih prava, uključujući i pravo na štrajk.

HDZ1990 koji je na sjednici Županijskog odbora za Hercegovačko-Neretvansku županiju razmatrao stanje u prosvjetnom sektoru zaključio je da punu odgovornost za katastrofalno stanje i uvjete rada u odgojno-obrazovnom sektoru, od predškolskog do visokog obrazovanja, snosi u cijelosti Vlada HNŽ, a posebno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta.

Nakon detaljnih analiza trenutnog stanja, koje je pripremio županijski pododbor HDZ1990 za pitanja u zdravstvu i prosvjeti, zaključeno je da je županijska Vlada potpuno zanemarila najvažnije pitanje, a to je demografski slom i odljev stanovništva u HNŽ, a koji je u najvećoj mjeri posljedica izostanka podrške kvalitetnom odgoju i obrazovanju, odnosno sustavno zanemarivanje sektora odgoja i obrazovanja.
Županijski odbor HDZ1990 podupire kao opravdane sve zahtjeve sindikata obrazovanja koji su javno izneseni.

Županijski odbor HDZ1990 HNŽ podsjeća javnost da su i amandmani upućeni kod usvajanja županijskog proračuna bili gotovo u potpunosti u funkciji očuvanja i jačanja pozicije onih koji obavljaju najčasnije zanimanje – učitelja, odgajatelja i profesora, ali ih Vlada niti vladajuća većina nisu prepoznali ili im prosvjetni djelatnici nisu bili vrijedni ni važni.

Bez temeljite reforme odgoja i obrazovanja, u čemu najvažnije pitanje zauzima status i položaj prosvjetnih djelatnika, čije se kompetencije nedovoljno cijene, cijelo naše društvo osuđeno je na sramotu i propadanje. Vrijeme je da se promijeni odnos prema odgoju i obrazovanju.