Search
Close this search box.

Ilija Cvitanović: Čim promijenimo Izborni zakon i onemogućimo egzibicije Komšića, prvi ću predložiti gašenje HNS

O izbornim manipulacijama, formiranju vlasti, „gašenju“ HNS-a, odlukama visokog predstavnika i utjecaju Zagreba na poteze Christiana Schmidta razgovarali smo sa predsjednikom HDZ-a 1990 Ilijom Cvitanovićem.

Gost Dnevnika je bio Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990. 

Glasovi sa Općih izbora se još broje. Prvo, kako komentarišete sve neregularnosti i mogućnost ponavljanja izbora ako se dokaže da je bilo krađa i manipulacije glasova koji su imali direktan utjecaj na rezultat?

– Dok god ljudski faktor bude uključen u izborni proces u BiH, definitivno ćemo imati ovakve probleme. Smatram da je ključno rješenje za pošten i transparentan izborni proces da osiguramo modernu tehnologiju, isključimo u potpunosti ljudski faktor kao mogućnost utjecaja na izborni proces. Nitko nema pravo biti ljut, niti dizati tenzije zbog novog brojanja glasova.

Kako ste zadovoljni dosada poznatim izbornim rezultatima i gdje se sve nalazi HDZ 1990?

– HDZ 1990 na svim razinama i u županijama ima rast do 30 posto, negdje čak i iznad toga. Pokazali smo političku relevantnost. Naš rezultat na izborima pozicionira nas na svim razinama i teško da će se formirati vlast u većini županija, pa i na razini Federacije bez HDZ-a 1990. Tu ćemo biti vrlo odgovorni, spremni biti dio rješenja i oporba ako to neće biti bazirano na principima, na programima, rješavanju životnih problema svih građana u BiH. Ako u dogovoru o formiranju vlasti neće biti definirane ključne, nacionalne pozicije, ako će partneri biti bilo tko, sigurno u tome nećemo sudjelovati. Rezultat i matematika stavljaju nas u poziciju da ćemo biti nezaobilazan politički faktor.

Cvitanović je  prokomentarisao optužbe načelnika Prozor-Rame na račun ove stranke o krađi na izborima i skretanju sa političkog puta.

– Nemam neki poseban komentar. Na to ću se ja referirati, budući da i ja dolazim iz općine Prozor-Rama, kada dođe vrijeme za to. Mi smo se politički i ideološki razišli prije nekoliko mjeseci. Taj općinski odbor je raspušten. Rezultat u općini Prozor-Rama je iznad očekivanja svih koji ne žele dobar rezultat HDZ-u 1990 u ovoj općini. Mislim da je narod Rame pokazao u punom kapacitetu šta misli o našim politikama. To je vrijeme pred nama. Ne želim se valjati u političkom blatu, ne želim reći ružnu riječ o bilo komu, ali jasno ću čuvati svoju stranku, politički put i nacionalnu odgovornost HDZ-a 1990 koji je to pokazao i u Rami i svim ostalim općinama. Mislim da nije vrijeme za neke posebne komentare kada je riječ o Prozor-Rami.

Teku razgovori oko formiranja vlasti. Nakon posljednjega zasjedanja HNS-a rečeno je da sa DF-om nećete ni razgovarati, koje su druge opcije i ko je za vas prihvatljiv?

– Prihvatljiv je svatko koga je konstitutivni narod birao i građani u BiH. Neke stvari su važnije od same politike, nije zaključak da se neće razgovarati s DF-om, nego je zaključak još jasniji. Dakle, nema nikakvog koalicijskog odnosa ili bilo kakvog drugog sa strankom koju vodi Željko Komšić, razgovora, ni suradnje u bilo kojem obliku, dok se ne riješi ono što hrvatski narod u BiH toliko tišti, boli i sa čime smo toliko godina nezadovoljni. To je pozicija legitimnog predstavljanja na razini Predsjedništva BiH, a ključ za sve je Dom naroda FBiH. Zemlji treba promjena političke paradigme, kvalitetna selekcija novih, mlađih kadrova, koji će odgovoriti na izazove pred nama. Mislim da nije dobro da se nastavi istim trendom, da se tu samo zauzmu fotelje i funkcije, da nema programa, definiranih ciljeva koje moramo dostići kroz koaliciju, a koja će biti dogovorena na svim razinama. A ako ćemo ići u tom pravcu, onda to eliminira neke i političare i političke stranke koje obnašaju vlast bez rezultata. Prvenstveno mislim da je stvar u čovjeku, pojedincu i da on može donijeti promjenu.

Da li biste pristali na formiranje vlasti bez HDZ-a ukoliko se sklopi matematička većina za Vijeće ministara?

– Vodim stranku koja je dio Hrvatskog narodnog sabora. Hrvatski narod je i na ovim izborima HDZ-u BiH dao, što se tiče hrvatskih stranaka, najveću potporu i sigurno nikada neću biti sudionik izigravanja i derogiranja političke volje hrvatskog naroda. HDZ 1990 na višim razinama, Federaciji i BiH, može biti samo dio rješenja u okviru hrvatskog nacionalnog korpusa, odnosno u okviru HNS-a.