Search
Close this search box.

ILIJA CVITANOVIĆ: Dobro je što kod Hrvata jača pluralizam

Komentirajući politiku i odnos HDZ-a BiH prema SNSD-u te njihovo partnerstvo, Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990. i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, naveo je da te dvije stranke u zadnje vrijeme zasigurno nisu bezrezervni partneri.

– Dugo vremena je ta politika jedna drugu hranila, jedna drugu čuvala, ali imam dojam da se na euroatlantskom putu BiH tu razilaze neki stavovi i opredijeljenosti za odnos prema zapadnoj demokraciji, prema SAD-u, prema OHR-u. Ali, da su dugo vremena zajedno jedna drugu čuvale, držale, da mi od toga nismo imali pretjeranih benefita, ni kao narod, ni kao država, to je istina. Nadam se da će, dugoročno, i jedna i druga politika biti potpuno slobodne, da će biti odgovorne i da će otvoriti ono što Hrvate, pa i Bošnjake, jako tišti, a to je njihov položaj u RS-u, gdje smo ispod 1% u institucionalnoj zastupljenosti u institucijama javnim, upravama, ministarstvima, javim poduzećima. To bi trebale biti teme, da ćemo, koliko god je vremena prošlo, to omogućiti, jer znam za liste čekanja u RS-u za obnovu kuća ljudima koji su prije 30 godina protjerani sa svojih ognjišta, de će te politike na tom tragu nešto uraditi. Nažalost, u prošlosti su vrlo malo ili ništa od toga uradile.

Odgovarajući na pitanje hoće li HDZ 1990. dobiti pojačanje obzirom da HDZ BiH ima probleme u ZDŽ-u i u SBŽ-u, Cvitanović je napomenuo da stranka na čijem je čelu 21. listopada ima Izborni sabor na kojem će predstaviti neke nove, mlađe ljude. – Vidim da se tu pojedinim političkim strankama događaju neki problemi i dobro je da se kod Hrvata jača pluralizam, da imamo mogućnost birati. Jednostavno, mi smo godinama bili hendikepirani, na nekim razinama nismo kao narod uopće imali mogućnost izbora. Ovo što vidim iz medija, vrlo kvalitetni ljudi okreću leđa toj politici, vidjet ćemo daljnji razvoj događaja.“

Scena.ba