Search
Close this search box.

ILIJA CVITANOVIĆ (HDZ 1990) : Herceg Bosna je živa, bila je živa i živjeti će u srcima hrvatskog čovjeka u BiH

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović dao je izjavu za medije povodom 30. obljetnice utemeljenja HZ-HB.

“Danas, kada se prisjećamo tih prijelomnih trenutaka u našoj nedavnoj prošlosti i kada obilježavamo 30. obljetnicu utemeljenja HZ-HB, uvijek moramo naglasiti povijesni značaj donošenja odluke o organiziranju HZ-HB. Hrvati su kao državotvorni narod uvijek težili iznalaženju mirnih rješenja za rješavanjem krize u bivšoj država ali su znali naći odgovor i onda kada su bili suočeni s ratom i neposrednom ratnom opasnošću.

Donošenjem odluke o uspostavi HZ-HB u uvjetima potpune paralize središnjih institucija u Sarajevu te nemoći političkog Sarajeva da odgovori neposrednoj ratnoj opasnosti u BiH, organiziranje hrvatskog naroda u BiH bila je jedina logična opcija. Herceg Bosna je pružila politički, pravni ali i vojno-obrambeni okvir kojim je osigurala opstojnost hrvatskog naroda u BiH.

Danas je moguće samo pretpostavljati kakva bi sudbina hrvatskog naroda u BiH bila bez organiziranja vlastitih struktura kroz institucije HZ-HB. Iako su Hrvati u BiH doživjeli golema stradanja, osobito Hrvati u Srednjoj Bosni i Posavini, tamo gdje su bili organizirani kroz institucije HZ-HB tamo su i opstali kao politički narod. Pred nama, izabranim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH je zadaća osigurati uvjete za transformaciju BiH kao države tri ravnopravna naroda u kojoj će se hrvatski narod osjećati ravnopravno i u kojoj neće biti neprestano ponižen i majoriziran te u nemogućnosti birati svoje političke predstavnike.

Upravo zbog toga većina Hrvata Herceg Bosnu i doživljava kao izraz povijesnih težnji za istinskom ravnopravnošću i stvarnom konstitutivnošću u BiH. Svjesni vrijednosti koje su institucije Herceg Bosne nosile sa sobom možemo reći kako je ta politička ideja živa, bila je živa i živjeti će u srcima hrvatskog naroda u BiH.