Search
Close this search box.

Ilija Cvitanović posjetio Općinski odbor HDZ 1990 Busovača: HDZ 1990 treba preuzeti odgovornost za upravljanje procesima u Busovači

Izaslanstvo HDZ-a 1990 predvođeno predsjednikom Ilijom Cvitanovićem danas je posjetilo Općinski odbor HDZ-a 1990 Busovača.

Predsjednik OO HDZ-a 1990 Busovača Ivan Križanović upoznao je predsjednika Cvitanovića s trenutnim aktivnostima kao i planovima za budućnost s obzirom da ulazimo u izbornu godinu kada bi se trebali održati lokalni izbori. Križanović je istaknuo: „ Busovača je najzorniji primjer trgovanja hrvatskim pozicijama zarad vlastitog interesa. Ovo je prije svega vidljivo u prepuštanju upravljanja javnim ustanovama od strane OO HDZ-a BiH Busovača i u izmjenama Poslovnika o radu OV Busovača, a sve na štetu Hrvata Busovače“. Razgovaralo se i o inicijativama OO-a HDZ1990 Busovača koje bi trebale biti prepoznate kroz proračun Općine Busovača, kao i o poskupljenjima komunalnih taksi i odvoza otpada koja u velikoj mjeri štete lokalnim poduzetničkim aktivnostima. Križanović je zahvalio predsjedniku Cvitanoviću zbog toga što su kroz rad Vlade FBiH prepoznati projekti od značaja za općinu Busovača, a došli su kao prijedlog OO HDZ-a 1990 Busovača.

Radi se o projektima rekonstrukcije putne dionice do katoličkog groblja “Carica“, rekonstrukcije Željezničke ulice u Busovači te projektima od značaja za Dječji vrtić i Dom zdravlja u Busovači. Ovo su vrlo konkretnim inicijative koje su dobile podršku zastupnika HDZ-a 1990 na razini FBiH.

Predsjednik HDZ1990 Ilija Cvitanović u svojoj izjavi naveo je sljedeće: “Moram izraziti zadovoljstvo radom OO HDZ-a 1990 Busovača i na samome početku ističem kako ćete uvijek imati našu podršku jer vaš rad to zaslužuje. Vaše inicijative definitivno su unijele svježinu u političku scenu Busovače i predstavljaju potvrdu na koji način jedna lokalna organizacija treba raditi. Vaš izborni rezultat kao i veliki broj poruka koje dobivamo u zadnje vrijeme od stanovnika Busovače i koji nam daju podršku da ne odustajemo od ovoga što smo započeli u Busovači, garantiraju stanoviti izborni uspjeh, ali i svjedoče kako postoje i oni koji misle drugačije i traže drugačije politike na ovim prostorima. Mi ćemo u narednom periodu pokazati kako nudimo drugačiji model upravljanja, ne želimo vladati nego služiti. Posebno ne želimo vladati strahom, ucjenom, mentalnim porobljavanjem…, nego donositi projekte i popravljati kvalitetu života na ovim prostorima.

Lokalni izbori naredne godine bit će prigoda da se očekivane promijene i dogode. Vaša općinska organizacija treba preuzeti odgovornost za političke procese u Busovači i u tom smislu bit ćemo vam nesebična podrška. Važno je ljudima pokazati kako postoje i oni koji drugačije misle i rade, a nadasve su spremi biti na usluzi građanima, a ne parcijalnim stranačkim interesima.

HDZ BiH i hrvatsko političko vodstvo u Busovači je odgovorno za Poslovnik o radu Općinskog Vijeća. Poslovnik o radu OV Busovača je crvena linija ispod koje se nije smjelo ići za Hrvate u ovoj Općini. Ostaje nejasno zbog čega je HDZ BiH kao partner SDA i načelnika Mekića dopustio da se ove izmjene Poslovnika dogode. Još veća zagonetka jeste zbog čega je šutio o ovome. Zbog čega HDZ BiH nikakve pravne korake nije učinio kako bi zaštitio pravno-političku poziciju predsjedatelja OV koji predstavlja najvažniju hrvatsku političku poziciju na lokalnoj razini u ovom trenutku, posebice ako znamo kako su izmjene u pravnom smislu vrlo prijeporne. Izgleda da šutnja HDZ-a BiH o ovom vrlo važnom pitanju predstavlja prešutno odobravanje ili borbu za plaču predsjedatelja Mravka. Ogromna je politička šteta napravljena zaradi sebičnih interesa pojedinaca. Bolje bi bilo da su sve ustanove i javna poduzeća prepustili svom partneru, jer i o tome su potpisivali kojekakve partnerske sporazume, nego što su dozvolili da se degradira pozicija predsjedatelja OV. Ovo je prevažno pitanje da bi se o njemu šutjelo, bit ću slobodan i reći kako je ovim činom obesmišljena pozicija predsjedatelja OV. To se mora ispraviti.”