Search
Close this search box.

ILIJA CVITANOVIĆ: Schmidt mora staviti točku na “i” oko agonije zvane “Izborni zakon”

“Aktivna uloga ureda Visokog predstavnika za BiH i strategija koju je izabrao za mene pokazuje želju i interes da kao predstavnik međunarodne zajednice želi otkočiti političke procese u BiH te natjerati političke aktere da rade posao za koji su izabrani” ističe predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović komentirajući aktualnu političku situaciju u BiH.

“Složene prilike u državi, ali i komplicirano ustavno-pravno uređenje te različiti pogledi lidera političkih stranaka na određena pitanja od značaja za državu i zajednicu vjerojatno još više čine pomutnju u pogledu određenja što je to ispravno, a što ne u datum političkim odnosima i okolnostima u kojima se nalazimo. Uloga i posao visokog predstavnika sada koji pokušava zauzeti aktivnu ulogu u svemu tome te lidere političkih stranaka učiniti kooperativnijim i spremnijim na dogovor oko važnih pitanja, doista je važna i potrebna BiH. Loše je kada čujemo da Bakir Izetbegović kaže da ga ni OHR neće natjerati na dogovor. Onda se postavlja pitanje što bošnjačka politika uopće hoće ili samo znaju što neće. U toj rašomonijadi političkih ciljeva i želja različitih politika u BiH doista je teško pronaći pravu mjeru ispravnog. U tom smislu pozivam visokog predstavnika da vodi računa o presudama Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” te Međunarodnog suda oko diskriminacije u izbornom zakonodavstvu BiH ali i spremnosti političkog vodstva Hrvata u BiH koji su pokazali želju za postizanjem kompromisa oko reforme izbornog zakona u BiH. Pozivam gospodina Schmidt da samo bude pravedan prema Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH te da bude svjestan da je pitanje reforme izbornog zakonodavstva jedno od ključnih pitanja političke stabilnosti i uopće normalne budućnosti BiH kao države tri konstitutivna naroda i ostalih građana koji u njoj žive.

Nažalost bošnjačko političko vodstvo ne želi vidjeti da je politika koju vode put u sunovrat BiH te da nitko ne želi preuzeti odgovornost jer ravnopravnost hrvatskog naroda oni vide kao problem Bošnjaka, a pristanak na reforme kao izdaju. Bojim se da će jedini put biti intervencija Visokog predstavnika u izborni zakon jer isti kažu kako su pregovarali ali ne i dogovarali.

Centralna.ba