Search
Close this search box.

Ilija Cvitanović: Utjecaj HDZ-a će slabiti, a Željko Komšić me iritira podcjenjivanjem Hrvata

Predsjednik HDZ-a 1990 i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Cvitanović gostovao je u jučerašnjem izdanju Klix Studija s Emelom Burdžović. Cvitanović je govorio o položaju Hrvata, političkoj krizi u zemlji, ali i imenovanju direktora KCUS-a.

Na početku je kazao da je realno reći da se država nalazi u krizi i da institucije funkcioniraju “na pola”. Podsjetio je da se sjednice u Federalnom parlamentu prekidaju i da se ne zna kada će biti naredna.

“Ovo se dalo i očekivati nakon otvaranja pregovora s EU”, stava je.

Iako kaže da trenutnu krizu ocjenuje najozbiljnijom do sada, siguran je da predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik neće ići, kako prijeti, do kraja.

Politička kriza

Istaknuo je da “do kraja”, odnosno secesije, ne može ići Dodik niti bilo tko drugi.

Komentirao je i navode da bi Dodikovi postupci mogli dovesti do njegovog političkog kraja.

“Mislim da politička kriza može doći do usijanja, ali i da je teško prognozirati da li je ovo politički kraj Dodika”, rekao je.

Pozdravio je odluku viskog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona, iako smatra da je otišao preširoko.

“Uradio je ono što je rekao da će uraditi i ostavio dovoljno vremena ključnim političkim akterima da se dogovore o izmjenama”, rekao je Cvitanović.

Nužnost reakcije Schmidta vidi kao neuspjeh Dragana Čovića (HDZ) koji je svojim glasačima obećao da će doći do izmjena Izbornog zakona.

Ipak, ne dijeli mišljenje sa Amerikancima koji su kazali da je Čovićev prijedlog uvod u treći entitet.

Kazao je i da je uvjeren da će pozicija i utjecaj HDZ-a slabiti, što će se vidjeti na predstojećim, ali i lokalnim izborima.

Izmjene Izbornog zakona

Rekao je da je među Hrvatima, kao glasačkim tijelom, najvažnije pitanje Izborni zakon i nelegitimno predstavljanje člana Predsjedništva.

Upitan zbog čega ga iritira član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić odgovara:

“Mene iritira političkim odnosom i potcjenjivanjem Hrvata.”

Na pitanje šta je tačno iritantno kod Komšića kaže da je to činjenica da nije došao niti u jednu općinu gdje su Hrvati većina.

Da je došao, navodi, vidio bi da nema podršku Hrvata.

Govoreći o mogućnostima da HDZ dobije snažnu opoziciju kaže da se trenutno vode razgovori pet – šest političkih aktera koji imaju značajan legitimitet te će u narednim danima odrediti pravac djelovanja.

Rekao je i da Draganu Čoviću nije mjesto na crnoj listi.

“Ne mislim da mu je mjesto tamo u ovom trenutku. Mislim da treba neke politike korigirati, ali nisam ja taj koji će mu suditi, niti kome drugom”, rekao je Cvitanović.

Smatra da se svaki pojedinac mora uvažiti te da ne mogu biti drugačiji pristupi prije i poslije izbora.

“Ja bih i sad pristao na sve da promijenimo Izborni zakon i da promijenimo mogućnost da nam netko drugi bira hrvatskog člana Predsjedništva”, ističe.

Južna interkonekcija

Kaže i da za otvaranje pregovora s EU najveće zasluge imaju stranke Trojke.

“Mislim da je Trojka nadmudrila Čovića i Dodika. Otvaranje pregovora je strateški bitno za BiH. Trojka je bila spremna igrati na sve”, kaže Cvitanović.

Rekao je i da je uspostavljanje Južne interkonekcije strateški interes hrvatskog naroda BiH i Hrvatske.

“Partneri su Amerika, Hrvatska i EU. Imamo tri različita prijedloga u ovom trenutku na razini FBiH i mislim da je rješenje da u tom poduzeću bude spriječena dominacija bilo koga i da nitko nikoga ne može ucjenjivati”, mišljenja je.

Govoreći o predstojećim izborima u Hrvatskoj navodi da je HDZ 1990 odlučio da nema svoju listu.

“Očekujem da svi zastupnici u Hrvatskom saboru prepoznaju Hrvate u BiH kao strateški interes, da socijalnu politiku usmjere prema pomoći natalitetu, da to ne bude selektivno i politički”, istakao je.

Sljedeće sedmice će donijeti odluku o tome koga podržavaju – Andreja Plenkovića ili Zorana Milanovića.

Dodaje i da je siguran da Milanović nije zlonamjeran i da je prijatelj BiH, iako to nekad kaže na grub način.

U ovom trenutku ne postoji hrvatsko jedinstvo u BiH.

“Mi nismo bili zadnjih godinu dana na sjednicama HNS-a, time pokazujemo nezadovoljstvo radom, ali ne odustajemo od nacionalnih politika. Ne može me ništa natjerati da sam protiv promjene Izbornog zakona”, kaže i dodaje da će na tim pitanjima surađivati sa svima.

Najveći problem je, objašnjava, samovolja HDZ-a i želja za monopolom.

Izbor direktora KCUS-a

Na kraju je prokomentirao i izbor direktora KCUS-a kojem ministar zdravstva Nediljko Rimac (HDZ 1990) odbija dati suglasnost. Istaknuo je da će Rimac ostati pri svojoj odluci, ali i da misli da će Vlada FBiH imenovati Ismeta Gavrankapetanovića, koji je prvorangirani.

“Rimac je jasno rekao što misli o suglasnosti. On je dosljedna osoba. Koliko znam i dalje nisu ispunjeni uvjeti. Vlada se uključuje u proces rješenja i Rimac neće biti smetnja”, naglasio je.

Procjenjuje da će saga oko KCUS-a biti gotova u narednih 15 dana.

Gostovanje Ilije Cvitanovića u Klix Studiju možete pogledati i direktno na YouTube kanalu.