Search
Close this search box.

Ilija Cvitanović za “Avaz”: Moramo osuditi udar na državu

HDZ 1990 je jedna od prvih stranaka koje su osudile separatističku politiku Milorada Dodika i nedvosmisleno podržale odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidt u cilju zaštite ustavnopravnog poretka BiH.

Nema povratka

Predsjednik stranke Ilija Cvitanović pojašnjava da je veoma važno da se na taj način i hrvatske političke opcije identificiraju sa svojom domovinom i stanu u obranu njene neovisnosti i samostalnosti. Podsjeća da je prije nekoliko dana i HNS istakao opredijeljenost za evropski put BiH i napravio jasnu distinkciju od politike iz RS.

– Moramo osuditi svaki udar na državu, institucije i Ustav naše domovine BiH. Kako smo vrlo jasni i glasni u politikama koje govore o ravnopravnosti hrvatskog naroda, tako smo vrlo jasni i kada treba stati u obranu BiH, njenog suvereniteta i integriteta – ističe Cvitanović.

Posljednje poteze režima s Dodikom na čelu smatra najjačim udarom na institucije BiH i Daytonski sporazum, te dokaz ozbiljnosti situacije vidi i u reakciji međunarodne zajednice.

– Smatram da teško može biti kvalitetnog povratka na početne pozicije nakon svega što se dogodilo. S jedne strane vidimo vrlo odlučnu retoriku Dodika u politikama za koje se zalaže, a koje nisu dobre za BiH, dok, s druge strane, imamo jasnu poziciju međunarodne zajednice kao jamca ovakvog uređenja BiH, prvenstveno američke administracije, da je imamo za saveznika. Nemoguće se vratiti na ono što je bilo, nešto iz ovoga će se dogoditi, a situacija će se brzo razjasniti. BiH će sigurno ostati cjelovita, suverena, na tom planu se sigurno ništa promijeniti neće, a ostalo je sve moguće – dodaje Cvitanović.

Moguća smjena

Ne želi komentirati moguću smjenu Milorada Dodika, u načelu je protiv nametanja odluka, ali se to mora dogoditi kada „prijeđete granicu“.

– Neka to bude poruka onima sa sjedištem u Sarajevu, koji su prosvjedovali pred OHR-om, koji su prijetili visokom predstavniku i svrstavali se uz ove separatističke politike, da su SAD i EU prijatelji BiH – naglašava Cvitanović.

Nisu prodali državu

Na pitanje koliko su iskustva u radu s kolegama iz trojke doprinijela promjeni ukupnog ambijenta, barem kada je riječ o poziciji stranaka sa sjedištem u Mostaru, Cvitanović pažljivo odgovara, jer „apsurd ove države jeste što činite medvjeđu uslugu ako za nekog iz drugog naroda kažete da dobro radi“.

– U posljednjih mjesec i pol, otkad intenzivnije na razini FBiH u koaliciji sudjelujem s trojkom, znam sve odluke koje su donijeli i nigdje ne vidim da su prodali državu. Vrlo im je složena pozicija. Imaju jaku opoziciju, SDA koja dugo nije bila van vlasti, te DF, takav kakav je, potpuno politički nedefiniran – kaže Cvitanović.

Avaz.ba