Search
Close this search box.

Izaslanstvo HDZ-a 1990 sudjelovalo na obilježavanju stradanja Hrvata u Križančevom selu

Danas se navršava 30 godina od krvavog 23.prosinca 1993., kada je Križančevo Selo, poslije će se ispostaviti, postalo najveće stratište Hrvata u BiH. Samo u jednom danu ubijena su 64 pripadnika HVO-a i hrvatska civila, a među njima žene i nenaoružane starije osobe. Zločin se dogodio u vrijeme dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

Za zločin u Križančevu Selu 2019. godine podignuta je optužnica protiv osmorice nekadašnjih pripadnika i zapovjednika Armije BiH. Suđenje u ovom procesu još uvijek traje.

Izaslanstvo HDZ-a 1990 na čelu sa predsjednikom općinskog odbora Vitez Bojanom Vidovićem te predsjednikom ŽO HDZ 1990 Antom Bilićem, kao i svake godine na ovaj datum, poklonilo se onima koji su dali svoje živote za našu slobodu. Izaslanstvo je položilo cvijeće i zapalilo svijeće ponovno u nadi da ćemo do slijedeće tužne obljetnice ovog zločina dočekati da se odgovorni za smrt 64 Hrvata konačno osude.

Povodom obljetnice obilježavanja stradanja 64 hrvatska vojnika i civila u Križančevom Selu, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović dao je izjavu za portal scena.ba

“Križančevo Selo je najveće stratište hrvatskog naroda u BiH, uz mnoga druga mjesta koja nikada nisu istražena i počinitelji tih najgnusnijih ratnih zločina nikada nisu procesuirani i privedeni licu pravde. Vesele me napori domaćih pravosudnih tijela koja su ipak napravila stanoviti iskorak u istraživanju i procesuiranju ovog zločina ali po svemu sudeći ipak nedovoljno. Iako su sami predstavnici političkog i vojnog rukovodstva bošnjačkog naroda godinama pokušavali slučaj Križančevo Selo predstaviti kao čistu vojničku pobjedu, sud je utvrdio postojanje ratnog zločina i za to je prvostupanjski osudio jednog počinitelja dok su ostali oslobođeni.

Znamo kroz kakve je izazove ovaj slučaj prolazio tako da smo duboko uvjereni kako tu ipak postoje puno veće i puno značajnije stvari koje sud nije utvrdio ili nije želio utvrditi. Stiče se dojam kako je Sarajlićeva osuda tek smokvin list za sve ostale sudionike ovog teškog zločina kako bi se izbjeglo osuditi zapovjedni armijski kadar. Rasvjetljavanje zločina u Križančevu Selu put je obrani načela istine o tome što se to događalo u Križančevom Selu i Lašvanskoj dolini za vrijeme sukoba ARBiH i HVO-a, zadovoljština za obitelji žrtava koje poslije 30 godina imaju pravo na to ali i prilika da na novim osnovama gradimo suživot na ovim prostorima. Samo istina i kažnjavanje počinitelja može biti prilika za takve odnose. Vjerujem kako će to biti slučaj i ovdje u Križančevu Selu i u Buhinim Kućama i na Osmici ali i u Bugojnu i drugim mjestima.“ stoji u izjavi predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića.