Search
Close this search box.

Izbor i imenovanje ravnatelja: Što se događa u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Posušju?

Nakon što je izabran novi ravnatelj Osnovne škole Ivana Mažuranića OO HDZ 1990 Posušje održao je tematsku sjednicu s ciljem upoznavanja tijela stranke i javnosti s aktualnim događanjima. Činjenica da je za ravnatelja škole izabrana osoba koja u toj školi ranije nije radila ne bi predstavljala problem da je zakonska procedura ispoštovana. Čak ni činjenica da su članovi školskog odbora dali prednost kandidatu koji je sasvim slučajno predsjednik mladeži HDZ BiH ŽZH sama po sebi ne znači da je imenovanje nezakonito. Sve to bismo mogli nazvati kuriozitetima ili slučajnostima koje same po sebi nisu nezakonite, možda nisu najmoralnije ili najpoštenije, ali nisu ni nezakonite. Ono što je sporno je da nije poštivana zakonska procedura, točnije nije primijenjen Zakon o ustanovama, Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, te Zakon o pravima branitelja koji pripadnicima HVO-a u situacijama „ izjednačenih ostalih uvjeta“ daje prednost. Možemo sa strane ostaviti i činjenice da je protukandidat novoizabranom ravnatelju i starom predsjedniku županijske mladeži HDZ BiH dugogodišnji uposlenik škole, možemo zanemariti i to da je protukandidat dobitnik raznih priznanja i pohvala od bivših ministara obrazovanja, znanosti, kulture i športa, kao i pohvala od bivših ravnatelja ali zakon ne bismo smjeli zanemariti.

Indikativno je i degradirajuće kada politika na ovaj način tretira obrazovanje kao stup svakog društva. I više je nego opasno kada šaljemo poruku „da se zakona ne treba držati kao pijan plota“ i da se do cilja može doći ne birajući sredstva, naročito, ne poštujući zakone. Dekadencija nekog društva počinje kada sustav počne iskorištavati manja skupina privilegiranih jer u konačnici kojim i kakvim društvom će upravljati? Kada se sve to događa u sektoru obrazovanja, kada to sve gledaju i kopiraju naša djeca šteta postaje višestruka. Želimo li djecu učiti da i nezakonito mogu postići uspjeh?

U ozbiljnim društvima sve gore navedeno dovelo bi do propitkivanja odgovornosti članova Školskog odbora, kao i nadležnog ministarstva.

Ured za medije ŽO HDZ 1990 ŽZH