Search
Close this search box.

Mladen Šarić: Hrvati dobili satisfakciju trenutno, HDZ 1990 ide naprijed sa mladim i novim ljudima

Mladen Šarić, zastupnik HDZ-a 1990 u Skupštini Livanjskog kantona, za O kanal je govorio o rezultatima nedavnih izbora i izmjenama Izbornog zakona.

Mladen Šarić, zastupnik HDZ-a 1990 u Skupštini Livanjskog kantona, za O kanal je  govorio o rezultatima nedavnih izbora, izmjenama Izbornog zakona i radu Hrvatskog narodnog sabora

Okončani su izbori, evo da krenemo od najvišeg nivoa – Predsjedništva BiH, ponovo pobjeda Željka Komšića nad Borjanom Krišto, kako vi gledate na to i kao iz HDZ-a 1990, ali i Livanjskog Kantona?

– Opet ista priča, ne događa se ništa dobroga. Kad bolje sagledamo, možda je i bolje da se to dogodilo, to je moje osobno mišljenje. Svi ovdje smo očekivali takav ishod.

Nametnute su izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije, koliko znače hrvatskom puku u BiH?

– Najžalosnije je što je nešto trebalo biti nametnuto. Mislim da znače vatrogasno, nešto znači da je proširen Dom naroda, da neće moći jedna trećina koja nije izabrana hrvatskim glasovima odlučiti o predsjedniku Federacije, o zamjenicima u Vladi FBiH.

Koliko bi bilo bolje da su nametnute izmjene prije izbora, koliko bi liste morale biti drugačije, odnosno i glasovi ljudi bili drugačiji?

– Ušli smo ponovo u dodatni problem. Moje mišljenje je da nije slučajno to doneseno u izbornoj noći da se dodatno zakomplicira, jer naći Hrvati su dobili satisfakciju trenutno, ali u konačnici nismo dobili rješenje koje možemo primijeniti tako jednostavno, pogotovo da provedemo 30 dana nakon objave rezultata.

HDZ 1990 je članica HNS-a, mada se često može čuti iz vrha stranke kritike na rad samog HNS-a. Ima li potrebe za njegovim postojanjem nakon odluka visokog predstavnika?

– Željko Komšić je ponovo izabran glasovima Bošnjaka. i u tom se smjeru nije ništa promijenilo. Proširio se Dom naroda i ni sa tim se nije došlo do rješenja. U prošlom sazivu Doma naroda smo imali problem popune kluba Srba jer 23 Srbina koji su izabrani u županijskim skupštinama je nemoguće. Bojim se da će biti nemoguće popuniti mjesta Ostalih. 

Poprilično dobar rezultat na svim nivoima nakon ovih izbora HDZ-a 1990 (povećan broj zastupnika, bit će i delegata u federalnom Parlamentu). Koliko ste zadovoljni i kako gledate na rezultat koji je stranka ostvarila?

– Kao stranka moramo biti zadovoljni iako je bilo turbulencija. Unatoč tome smo napravili iskorak i popravili rezultate na svim nivoima. Po našem Izbornom zakonu, nikad niste sigurni dok ne bude gotovo.

Koji su to daljnji planovi i strategije u HDZ-a 1990?

–  U HB županiji smo u vlasti i kada vidimo sa našim partnerima moći ćemo reći hoćemo li biti dio vlasti i u narednom periodu. Idemo naprijed sa mladim i novim ljudima. 

Sve detalje pogledajte u video prilogu.