Search
Close this search box.

Održana sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a 1990

Zajednička sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a 1990 održana je u subotu, 22. srpnja 2023. godine u Vitezu. Na sjednici su usvojeni strateški dokumenti za jačanje unutarnjeg ustroja HDZ-a 1990.

Na sjednici je izraženo zadovoljstvo ulaskom HDZ-a 1990 u Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, ali je i naglašen stav kako HDZ 1990 mora biti uvažavan od strane partnera u vlasti. S tim u vezi, usvojen je zaključak da zastupnici HDZ-a 1990 podrže Rebalans proračuna Federacije BiH samo ukoliko budu prihvaćeni amandmani koje su zastupnici HDZ-a 1990 uputili Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

U svom izlaganju o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović izrazio je optimizam glede pozicije HDZ-a 1990, te naglasio da je HDZ 1990 prvi javno reagirao na štetne odluke Narodne Skupštine Republike Srpske. Izraženo je očekivanje kako će HDZ 1990 biti dijelom vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, te da će zajedno s Hrvatskim nacionalnim pomakom činiti okosnicu vlasti u Hercegbosanskoj županiji. Vezano za formiranje vlada u ove dvije županije, predsjednik Cvitanović je upoznao članove Predsjedništva i Središnjeg odbora s pozivom na sastanak upućenim potencijalnim partnerima u budućoj vladi Hercegovačko-neretvanske županije.

Na sjednici je donesena Odluka o sazivanju VII Sabora HDZ-a 1990 koji će se održati 21. listopada 2023. godine, a čime će biti završen unutarstranački izborni proces..

Nakon održane sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora, članovi Programskog vijeća HDZ-a 1990 Martin Raguž, Vjekoslav Domljan i Marko-Antonio Brkić održali su Panel diskusiju na temu “Politički i geopolitički kontekst i perspektive – mogući pravci djelovanja HDZ-a 1990”.