Search
Close this search box.

Osuda verbalnih napada na predsjednika RH zbog odlikovanja 103. brigade HVO-a

HDZ 1990 najoštrije osuđuje verbalne napade upućene prema predsjedniku Republike Hrvatske koji je posjetio Općinu Derventa, a koja je do Domovinskog rata imala podjednak broj hrvatskog i srpskog pučanstva, a danas Hrvati u njoj nažalost predstavljaju zanemariv broj. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prepoznao je strateški značaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za samu Republiku Hrvatsku, te odlikovanje dodijeljeno 103. brigadi HVO-a Derventa jasno pokazuje njegovu opredijeljenost za jačanje veza Republike Hrvatske i Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Pozivamo političare i medije iz Republike Srpske da ovaj događaj ne zloupotrebljavaju u svrhu dodatnog zaoštravanja odnosa prema malobrojnim preostalim Hrvatima u Derventi. Podsjetimo, prije rata je u Derventi živjelo 21.952 Hrvata i 22.938 Srba, a prema popisu iz 2013. Hrvata je tek 2.573, dok je broj Srba ostao gotovo jednak, 22.349. Posjeta predsjednika Republike Hrvatske i odlikovanje brigade koja se borila za opstanak svoga naroda civilizacijski je čin i nikako ne može biti provokacija malobrojnog preostalog hrvatskog pučanstva, a posebno ne stvaranje hrvatskog entiteta u “srcu Republike Srpske” kako se to pokušava prezentirati.
Žalosti nas činjenica da Hrvatski narodni sabor (HNS BiH) nije uputio reakciju na izjave upućene prema predsjedniku Republike Hrvatske koji je u svom predsjedničkom mandatu na desetine puta posjetio Bosnu i Hercegovinu i položio vijence na gotovo svim stratištima hrvatskog naroda.