Search
Close this search box.

Predsjedatelj Skupštine HBŽ žurno zatražio od ministarstva gospodarstva svu dokumentaciju vezanu za predmetnu koncesiju Lare Natural

Portal HBŽ Vijesti iz visokog izvora iz Skupštine HBŽ saznaje da je predsjedatelj Skupštine HBŽ Jozo Ćosić žurno zatražio od ministarstva gospodarstva svu dokumentaciju vezanu za predmetnu koncesiju Lare Natural, a sve s ciljem kako bi Skupština bila u potpunosti informirana o navedenoj problematici i zbog eventualnog zakazivanja izvanredne sjednice Skupštine na tu temu.

Postavlja se pitanje odgovornosti tko je na poziv za angažman privatne firme poslao sve raspoložive policajce s dugim cijevima na goloruk narod koji štiti svoju vodu. Netko mora preuzeti odgovornost i zbog toga što je grad Livno ostalo cijeli dan bez policajaca i bilo koji kriminalac je mogao opljačkati bilo koga. Policiji je posao da štiti živote i imovinu građana a ne da radi asistencije za privatne firme koje ugrožavaju vodu našim selima.

Netko mora odgovarati zbog ugrožavanja života mirnih prosvjednika.

Ovim putem podsjećamo da je prošlo deset godina od kad je Vlada HBŽ dala koncesiju na Poljanama ispod Tušnice za eksploataciju 5 litara u sekundi vode.

Tada je Branko Džeko bušio bušotinu ispod Tušnice duboku 18 metara širine 90 milimetara. Izvor kojim se napaja selo Tušnica vodom je tada, po kazivanju mještana, znatno oslabio.
Rok za početak eksploatacije po koncesijskom ugovoru je bio 36 mjeseci ili se ugovor automatski raskida.
Četiri godine su prošle od kad je Vlada nezakonito blagoslovila preprodaju iste te koncesije koncesionaru kojem je 2015. godine tadašnja vlada na čelu sa sadašnjim ministrom financija dala koncesiju za solarni park na kojem se u idućih sedam godina nije uložila ni jedna marka.

Šest puta u tri godine su mještani sela pod Tušnicom morali mirnim prosvjedima štiti svoje izvore od „investitora“ koji su pod pratnjom policije prijetili hapšenjima i moćnicima.
Preko dvjesto potpisa mještana kojim upozoravaju na ugrožavanje svoje životne sredine i privatne imovine nije bilo dovoljno da im itko od nadležnih institucija odgovori ili ih pozove na sastanak.
Prije godinu i tri mjeseca stručno povjerenstvo sadašnje Vlade je izradilo izvještaj na 24 stranice detaljno opisujući sve nezakonitosti oko dodjele i preprodaje ove koncesije. Mještani su bili u pravu i bez razloga im se prijetilo uz asistenciju policije.

Unatoč protivljenju vlastitog povjerenstva čiji su izvještaj prihvatili prije godinu dana, donose odluku i daju mig neupućenoj ministrici Dijani Puzigaća da potpiše novi aneks na Ugovor koji je istekao prije sedam godina.

Po sedmi put mještani mirnim prosvjedom daju do znanja svim institucijama da se i
njih nešto pita kad već nisu zaslužili da se u 10 godina održi jedna suvisla javna rasprava.
„Investitori“ po prvi put u 10 godina dolaze među mještane zovu policiju i prijete.
Policija ovih dana obavlja obavijesne razgovore, najavljuje hapšenja, oduzimanje lovačkog oružja, izolira nepodobne pojedince sve u cilju da omogući bušenje rupe dubine 400 metara tik uz vodocrpilište na lokalitetu „Krivića vrtli“ kilometar daleko od lokacije Poljane na kojoj je originalno izdana koncesija.

Ako presuše naši izvori kako mislite da će vode biti u Mandeku iz kojeg Podhum crpi vodu!?
Još jednom ćemo skupiti potpise i obratiti se institucijama sa pobrojanim kršenjima zakona koja ste vi iz Vlade usvojili u svome izvješću tražeći zaštitu svojih osnovnih prava.
U međuvremenu moćnici, pripremite marice, jer se mi takvih nismo bojali ni kad su vaši udbaški mentori sijali strah istim metodama kao što to i vi danas činite!
Centralna.ba