Search
Close this search box.

-Priopćenje za javnost-

Organizacija HDZ 1990 za Brčko distrikt BiH izvršila je detaljnu analizu Nacrta Izmjena i dopuna Prostornog plana Brčko distrikta BiH 2007.-2017. godina, a koji  posebno tretira planiranje javne infrastrukture, odnosno  izgradnju brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje kao i izgradnju autoceste Bijeljina-Brčko-Doboj te deponije na prostoru KO Donji Rahić.

Mišljenja smo da preložena trasa autoceste, odnosno brze ceste nije kvalitetno planirana te da ozbiljno narušava i degradira prostor te fizički odvaja naselja.

Nije ispoštivan Zaključak Skupštine Brčko distrikta BiH kojim se, između ostalog, traži da se u Goricama planira izgradnja novog mosta preko rijeke Save i povezuje Brčko sa europskom mrežom autocesta, jer je ovo sa stručno-prometnog  i društveno-ekonomskog gledišta najbolja lokacija za građane Brčko distrikta BiH.

Jednako tako, protivimo se izgradnji deponije smeća na prostoru Donjeg Rahića jer znamo da je ta lokacija definirana kao plod prljavih političkih igara i ucjena, a ne kao plod stručne analize.  

Očekujemo i od hrvatskih predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Brčko distrikta BiH, a to je u ovom trenutku samo HDZ Brčko distrikta BiH, da jasno artikuliraju svoj stav, a ne da svojom šutnjom učine povijesni promašaj.

Organizacija HDZ 1990 Brčko distrikta BiH