Search
Close this search box.

Sredstva od naknade za Buško jezero usmjeriti na zapošljavanje mladih s posebnim potrebama

Na jučerašnjoj, 6. sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrad vijećnica Ivana Jurič (HDZ 1990) u aktualnom satu predložila je hvalevrijednu inicijativu. Kako navodi vijećnica Jurič, uskoro bi općina Tomislavgrad trebala dobiti veću novčanu naknadu od Buškog jezera. Prijedlog HDZ 1990 je da se dio tih sredstava izdvoji za unapređenje zapošljavanja mladih s posebnim potrebama.

Svjesni činjenice da se sve mora pokrenuti s viših razina, mi kao društvo moramo pomoći toj skupini mladih osoba. Trenutno postoji fond za zapošljavanje invalidnih osoba, ali on funkcionira tako da nakon odrađene godine dana pripravničkog osoba se ne može ponovno javiti na natječaje za zapošljavanje dok ne protekne rok od dodatnih godinu dana. Time ostaju bez posla na 12 mjeseci. To je veliki šok i razočaranje, ističe vijećnica Jurič.

Po Zakonu o radu svaka javna institucija i privatna tvrtka na šesnaest zaposlenih trebala bi imati barem jednu zaposlenu osobu sa invaliditetom. Inače plaćaju svojevrsni penale. Napravimo prostor za naše mlade s posebnim potrebama koji su ustvari jako sposobni raditi, kazala je vijećnica Ivana Jurič na sjednici.