Search
Close this search box.

Južnom interkonekcijom do energetske neovisnosti i jače veze s EU i SAD-om

Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990) zalaže se za energetsku neovisnost Bosne i Hercegovine, u okviru EU, od Rusije. S tim u vezi, HDZ 1990 poziva sve sudionike u političkom životu Bosne i Hercegovine na potpuno, dosljedno i bezuvjetno poštivanje obveza preuzetih od Europske unije. Procesi koji će Bosni i Hercegovini donijeti energetsku neovisnost i približiti nas Europskoj uniji moraju se maksimalno ubrzati.

Za nas je Zapad i Europska unija jedini i trajni izbor za stabilnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Jedan od projekata za jačanje stabilnosti Bosne i Hercegovine predstavlja i projekt Južne interkonekcije kao alternativan izvor plina za Bosnu i Hercegovinu. Time bi se Bosna i Hercegovina dodatno povezala s Europskom unijom, a smanjio bi se utjecaj Rusije na energetski sektor u Bosni i Hercegovini, a u svjetlu geopolitičkih odnosa, građanima bi se osigurala stabilnost cijena i kontinuirana opskrba ovim važnim energentom.

Realizacija projekta južne interkonekcije poboljšati će pretpostavke za gospodarski razvoj, a time će se otvoriti prostor za zapošljavanja i zaustavljanje migracija iz Bosne i Hercegovine. Ovaj projekt je na tragu i naše opredijeljenosti ka euroatlantskim institucijama.